Kozna sofa
08
May

Dizajn Enterijera i Popularni Stilovi

Dizajn enterijera menjao se tokom istorije i uglavnom je bilo određen načinom života, društvenim položajem, imovinskim statusom itd. Danas je situacija malo drugačija i uglavnom sve zavisi od korisnika prostora – šta im se sviđa i gde se osećaju najudobnije. Prostor se prilagođava svakom vlasniku kuće zahvaljujući idejama, alatima i tehnikama koje nudi dizajn enterijera. Savremena dizajn enterijea ima efekte koji podstiču novu svetsku kulturu i integriše sve globalne uticaje. Postoji mnogo jedinstvenih stilova u dizajnu enterijera, neki su potpuno različiti, dok se neki dopunjuju. Kroz praksu postoje i slučajevi kombinovanja elemenata nekoliko različitih stilova kako bi se postiglo idealno okruženje za život. Inače je vrlo teško izdvojiti najčešće korišćene stilove jer su potrebe korisnika i ukusi veoma različiti, ali pokušali smo da izdvojimo 5 vrlo popularnih stilova koji se pojavljuju u enterijerima širom sveta.

MINIMALIZAM U ENETERIJERU

Minimalist style

Kao koncept minimalizma možemo uzeti rečenicu „Manje je više“ svetski poznatog arhitekte Miesa Van Der Rohea. Glavna karakteristika ovog stila je funkcionalniji i otvoreni prostor. Takođe  prosor  odlikuje jednostavnošću, čistim linijama, ravnim, glatkim površinama bez ukrasa i geometrijskim oblicima koji  odišu elegacijom.

Savremeni minimalistički enterijeri koriste jednobojnu paletu sa kojom je lako raditi, uključujući belu, bež, crnu i sivu. Ako ste i ipak ljubitelj boja, prilikom dizajna enterijera u stilu  minimalizma možete koristiti i pastelne boje kao akcenat, poput mente, boje breskve itd. Ne preporučuju se zidne dekoracije poput tapeta i reljefa.

INDUSTRIJSKI DIZAJN

Industrial style

Industrijski dizajn enterijera zasnovan je na otvorenom prostoru sa visokim plafonima. Glavne karakteristike su vidljivi građevinski elementi koje obično skrivamo u životnom prostoru, kao što su gole cevi za ventilaciju, grejanje. Poenta je u akcentima potpuno sirovina – zarđalog metala, drveta, cigle, betona. Visoki plafoni kao sinonim industrijskog dizajna potiču iz ogromnih industrijskih hala i fabrika koje su pretvorene u stanove. Stari nosači od cigle, betona, čelika detalji su koji zapravo daju pravi industrijski akcenat okruženju. Zbog toga u ovim enterijerima možemo izdvojiti zemljane boje i neutralne tonove (poput svih nijansi sive) koji imitiraju ove „industrijske“ materijale. Kao akcente i sastavni deo industrijskog stila možemo izdvojiti i velike metalne lustere, reflektore i lampe, kao i sijalice sa vidljivim kablovima.

SKANDINAVSKI STIL

Scandinavian style

Skandinavski stil u dizajnu enterijera postaje sve aktuelniji trend savremene arhitekture. Definisan je jednostavnošću, čistom formom i neodoljivom elegancijom. Prirodno osvetljenje igra ključnu ulogu u dizajniranju prostora u ovom stilu. Prostor je minimalno opremljen nameštajem koji naglašava prostranost. Bela boja dominira ovim stilom, što je i logično s obzirom na to da najbolje odražava svetlost. Takođe, kako ne bi zaklonile prirodno svetlo, zavese uglavnom ne postoje, dok su one koje se koriste u unutrašnjosti bele boje, gotovo providne ili svetle. Da bi se unutrašnjosti dodao kontrast, primenjuju se akcenti u boji, to može biti komad nameštaja, jastuci, slike uokvirene tankim crnim okvirom ili mali dekori koji upotpunjuju prostor. Skandinavski stil povezuje ambijent sa prirodom, pa je upotreba prirodnog drveta neizbežna u ovom dizajnu. Nameštaj i podovi izrađeni su od drveta uglavnom svetlih tonova. Da bi se ovom prostoru dodala toplina, koriste se tekstilni akcenti, poput vunenih prostirki, veštačkog krzna životinja itd.

Takođe se može reći da je skandinavski stil definicija enterijera uz upotrebu kvalitetnih prirodnih materijala, ergonomije i estetike koji prate funkciju.

RUSTIČNI STIL

Rustic style

Rustični dizajn enterijera je vrlo raznolik i lako prepoznatljiv. Drvene grede na plafonu, grubo tesane drvene ili kamene obloge na zidu ili podu, glavne su odlike ovog stila. Savršeno se uklapaju u dizajn seoske kuće, vikendice, ali i modernih apartmana. Kamin od grubog kamena, kao glavni akcenat je nepogrešiv izbor kada je uređenje prostora u ovom stilu. Rustični stil dizajna enterijera stvara topao, udoban, prijatan i vrlo zanimljiv ambijent. Prirodni materijali u izvornom obliku kao što su kamen, cigla i drvo u kombinaciji sa prirodnim tekstilom poput kože, platna i vune daju toplinu prostoru. Paleta boja koja je najpogodnija za uređenje u ovom stilu obično je svetlih tonova jer se dobro kombinuje sa bojama prirodnih materijala.

 

URBANI STIL

Urban modern style

Urbani (savremeni) stil u dizajnu enterijera veoma je popularan u uređenju gradskih stanova i potkrovlja. U urbanom stilu sve se svodi na stvaranje udobnog, mirnog i dobro uređenog enterijera koji sadrži šarm svakodnevnog života. Ovaj stil jednako fokusira na udobnost i sjajan dizajn. To je kombinacija različitih stilova dizajna enterijera. Može se definisati kao stil na koji utiču industrijski i savremeni dizajn. Grubo obrađeno drvo, čelik ili opeka, u kombinaciji sa neutralnim i pastelnim bojama i udobnim nameštajem su oličenje ovog stila. Nameštaj za sedenje je uglavnom masivan, ali takođe i elegantan i jednobojan. Akcenti koji su dodati da bi se napravio kontrast su jastuci u jarkim bojama, ogledala, zanimljivo dizajnirani komadi nameštaja, kombinacija zlatnih ili srebrnih metala na nameštaju.