Uredjaj pametna kuca
09
Apr

Sistem Pametnih kuća

U današnje vreme, kada sve funkcioniše prebrzo, kada svakodnevno imamo previše zadataka, svaka ušteda vremena je značajna kako bismo mogli uživati u slobodnim aktivnostima. Da li ste ikada razmišljali o tome da urpavljate svojim kućnim aparatima sa jednog mesta? Ne tako davno, ovo je bilo zamislivo samo za futurističke filmove, ali danas je mogoće da se to dogodi i u vašem domu.

Sistem pametnih kuća obuhvata tehnologiju koja se zove „Internet stvari“ i pretvoriće vašu kuću u pametnu kuću kojom možete upravljati sa pametnog telefona. „Internet stvari“ tehnologija čini sve uređaje koji se mogu pove

  • Moduli za upravljanje osvetljenja
  • Centralni moduli
  • Senzori dima i temperature
  • Dektetori za vrata, prozore, vodu i poplavu
  • Alarmi, kamere, brave na vratima i razni sigurnosni sistemi
  • Televizori, prenosni računari, lični računari ili gejming konzole
  • Predmeti za kuhinju i kupatilo

Ovim uređajima možete upravljati sopstvenim telefonom ili računarom, ali i posebnim daljinskim upravljačem ili čak glasom.

smart home technology

Instaliranje sistema pametne kuće relativno je jeftino za neke elemente, ali postoje i oni koji zahtevaju ozbiljna ulaganja novca, poput sigurnosnih kamera. Najveća ušteda u ovom sistemu odnosi se na upravljanja grejanja i klimatizavije. Ušteda je još veća kada je reč o velikim sistemima i objektima.

Pametne zgrade nisu samo objekti koje određeni sistemi automatizuju kako bi funkcionisali. Zgrade su pametne samo kada se prilagode trenutnim aktivnostima, navikama i načinu života onih koji tamo provode vreme, a istovremeno se postiže energetska efikasnost. Pametni sistem u zgradi nadgledaće intenzitet dnevne svetlosti, spoljnu temperaturu, prisustvo ljudi u prostorijama i u skladu sa tim formiraće optimalne uslove za život i rad. Ovim će se izbeći nepotrebno rasipanje energije.