Dnevna soba sa detaljima ekoloskog namestaja
24
Mar

Ekološki Materijali u Enterijeru

Kako stvoriti zdravije okruženje u prostorijama u kojima često boravimo?

Da bi se strvorilo zdravije okruženje za funkcionisanje, ekološki prihvatljivi materijali se sve više koriste u dizajnu enterijera. Njihov kvalitet je važan, kako za ljude, tako i za našu planetu. Kvalitet materijala koji se koriste u dizajnu enterijera se ogleda u njihovom uticaju na životnu sredinu, ali i u njihovoj trajnosti.

Glavne karakteristike ekoloških materijala

U glavne karakteristike ovih materijala spadaju: obnovljivi izvori, ponovna upotreba otpadnog proizvoda, ugrađena energija, lokalna dostupnost, smanjenje zagađivanja vazduha; zemljišta; vode, trajnost i životni vek, primena u energetsko efikasnim zgradama, ponovna upotreba, recikliranje, biorazgradivost.

U nastavku možete pročitati o karakteristikama najpoznatijih ekoloških materijala, kao i načinu na koji se koriste u dizajnu enterijera.

Ekološki materijali

Bambus

Bambus je prilično svestran i može se prilagoditi bilo kojim vremenskim uslovima. Promene temperature, vlažnosti tla, klima ne utiču na njegov rast. Stopa rasta bambusa je toliko visoka da ne zahteva upotrebu đubriva ili pesticida. Sama ta biljka je antimikotična i antibakterijska, pa stoga ne zahteva bilo koji drugi oblik suzbijanja štetočina.

Drvo od bambusa je mnogo čvršče, a samim tim i izdržljivo, kao i bilo koja druga vrsta drveta dostupna na tržištu kao podni materijal. Pristupačan je i jednostavan za instalaciju, održavanje i čišćenje.

Smrvljeni bambus se može pretvoriti u panele koji mogu zameniti šperploču ili drvene kompozite u proizvodnji zidnih obloga otpornih na zemljotres i vodu ili nameštaj privlačnog tropsko izgleda. Bambus se takođe koristi u unutrašnjoj dekoraciji, kao i u zatvorenom vrtu.

Kao tekstil, bambus se upotrevljava u vidu celuloze bambusove trave. Ova prirodna vlakna se zatim mehanički češljaju i predu u predivo. Kao rezultat dobija se tkanina vrlo mekana na dodir, slična platnu.

Tikovina

Tikovina je tvrdo drvo iz jugoistočne Azije. To je održivo drvo koje se obično koristi za unutrašnji i spoljašnji nameštaj, zajedno sa terasama i brodskim podovima. Tikovina je cenjena u borovoj i hrastovoj šumi zbog svojih prirodnih ulja i gume koja se nalazi unutar uskih zrna drveta. Zbog svojih prirodnih ulja, tvrdo drvo od tikovine ima prirodno otporna svojstva koja sprečavaju drvo da suvo truli i potencijalno ošteti parazitima. Tikovina je poznata po svojoj izdržljivosti i eleganciji, ali je takođe i skupo. U poređenju sa borom i hrastom, tikovina će vas spasiti od godišnje vodopropustljivosti i održavanja, koja traje dugi niz godina.

Pluta

Pluta je nepopusni plutajući materijal, felemski sloj kore koji se bere za komercijalnu upotrebu prvenstveno iz Quercus suber (hrast plute), iz jugozapadne Evrope i severozapadne Afrike. Pluta se sastoji od suberina, hidrofobne supstance. Podovi od plute su napravljeni tako da se osećaju kao tvrdo drvo. Oni su zanimljiva održiva opcija jer vađenje plute ne šteti drveću. Takođe, pluta se lako može ponovo upotrebiti. U stvari, neki podovi od ovog materijala su u potpunosti napravljeni od recikliranih čepova za vino.

Prerađeno drvo

Prerađeno drvo stvara predivan rustikalni dekor i seosku atmosferu. Staro drvo na podu, plafonu ili zidovima i starinski nameštaj ili komadi stvoreni od saniranog drveta izgledaju upečatljivo i stilksi, dodajući prirodan osećaj dizajnu enterijera i stvarajući šarmantan rustični dekor sa jedinstvenim akcentima.

Reciklirana plastika

Unutrašnji i spoljašnji tepisi mogu biti izgrađeni od reciklirane plastike, dajući novi život materijalu koji nije biorazgradiv. Popularni oblik reciklirane plastike je polietilen velike gustine. HDPE je težak i gust, tako da je ekstrudirani ili injekcijski oblikovan nameštaj čvrst i i zdržljiv. Boje su čvrste u materijalu, tako da su vrlo otporne na bleđenje.

Filc

Vuneni filc je netkan i izgrađen je kondenzacijom i presovanjem vunenih vlakana dok su mokra. Rezultat je mekana tkanina fine i guste teksture. Sintetički filc se može naptaviti od recikliranih PET plastičnih boca i pretvoriti u nameštaj ili zidne obloge sa odličnim zvučnim performansima.

Nerđajući čelik

Nerđajući čelik je dugotrajan, izdržljiv materijal koji se 100% može reciklirati. Pored prilagožavanja i spajanja komponenata, nerđajuće površine mogu biti i sjajno polirane. Tako možemo dobiti ili elegatntno reflektujuću završnu obradu ili čelik četkom za makenu satensku završnu obradu. Postoji mnogo načina za uključivanje delova i oblika od nerđajućeg čelika u vaš projekat dizajna enterijera. Može sekoristiti za rukohvate, unutrašnje šine lifta, unutrašnje stakleno ugradno pregrađivanje, stolove i sedišta, izložene elemente strukturnih okvira.

Alimunijum

Aluminijum je jedan od ekološki najprihvatljivijih i najodrživijih građevinskih materijala i najviše recikliran industrijski metal na svetu. Komadi nameštaja napravljenih od aluminijuma uključuju stolvoe, stolice, lampe, okvire za slike i ukrasne panele.

Opekarski blok

Opekarski blok je potpuno prirodan i jednostavno napravljen komad od vode i zemlje. Potpuno se može reciklirati. Glineni blok je energetski efikasan što je čini najvoljim prijateljem sistema za grejanje i hlađenje. Apsorbuje i osobađa toplotnu energiju. Leti upija toplotu održavajući hladnoću u kući, dok zimi zadržava unutrašnju toplotu. Koristi se u dizajnu enterijera kao naglasak na zidu, koji čine kontrast ravnim zidovima.

Granit, Mermer i drugo prirodno kamenje

To su poznati izbori za radne površine, tuševe i podne obloge. Ovo su jedinstveni materijali koji dolaze sa jedinstvenim uzorcima i bojama. Pored toga, oni su takođe izdržljivi i laki za čišćenje i održavanje.

Bio-Staklo

Izuzetna je zelena alternativa za bilo šta, od predmeta za dekor, do umivaonika u kupatilu, radnih površina i podova. Materijal je u potpunosti napravljen od recikliranog stakla za potršače, koje se zatim zagreva i komprimuje kako bi se stvorile ploče sa čvrstom površinom.

Tkanina konoplja

Tkanina od konoplje je napravljena od vlakana zeljaste biljke vrste cannabis sativa. To je usev visokog prinosa koji proizvodi znatno više vlakana po hektaru od pamuka ili lana.

Tkanina od soje

Tkanina od soje je obnovljivi resurs jer je napravljena od nusproizvoda sojine hrane kao što su tofu i sojino ulje. Ima mekanu teksturu uporedivu sa svilom kada se drapira i može se koristiti za mnoge tekstile u kući. Takođe je alternativa proizvodnji svile i kašmira bez okrutnosti, koja uključuje upotrebu životinja.